X

Laatste nieuws

Vogels in de tuin

Planten en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is zo in grote natuurgebieden, maar ook in je eigen tuin. Je tuin maakt namelijk onderdeel uit van de omliggende natuur. Het is niet alleen goed, maar ook leuk om dieren als vogels, vlinders en insecten naar je tuin te lokken!

Volgens Tijmen, boswachter bij staatsbosbeheer, hebben vogels een belangrijke functie in de tuin. Ze eten insecten, het fluiten geeft je een vrolijke gemoedsrust en het brengt leven in de brouwerij. Het is bijvoorbeeld ook goed om een vijver in de tuin te hebben om de vogels te lokken. Ze drinken eruit maar als je een steen in de vijver legt, dus net onder het waterniveau, dan maak je een ondiep badje waarin ze lekker kunnen badderen om zo hun stof en bacteriën van zich af te schudden.

Bloeiende planten zorgen ervoor dat insecten erop af komen, en die bestuiven de boel weer. Er ontstaat meer bloei en dus ook meer vruchten aan bijvoorbeeld fruitboompjes. En insecten zijn een voedselbron voor vogels en zo kunnen hun jongen weer opgroeien. Koolmeesjes vliegen met rupsen in hun snavel naar hun jongen toe. Zo heb je dus als het ware een eigen voedselketen in je eigen tuin en ben je dus een klein geheel in een veel groter geheel.

groeneinspiratie-3 groeneinspiratie-2

Een haag is beter dan een schutting voor vogels. Een mannetjesvogel vindt het een fijne, beschutte plek om vrouwtjes te lokken en bij gevaar kunnen ze zich verstoppen, denk aan katten in een woonwijk.

Ook nestkastjes vinden vogels erg fijn. Zet ze wat hoog neer i.v.m. de katten. Koolmeesjes en pimpelmeesjes maken graag gebruik van zo’n kastje.

Verder: maak een rommelhoekje in de tuin, ruim het niet op. Laat de takjes en bladeren lekker liggen. Roodborstjes, winterkoninkjes en egels vinden het heerlijk om erin te scharrelen.


*Bron uitgelichte foto: Blog ‘Onze koolmeesjes’ 
*Bron artikel en inspiratiefoto’s: TV-programma ‘Groene Handen’

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *