X

Laatste nieuws

Binnenshuis zaaien!

Het is eind februari en het weer is nog erg onvoorspelbaar. Echter op de mooie zonnige dagen gaan je groene vinger toch al flink kriebelen. Nog eventjes geduld, want met de kans op nachtvorst en fikse regenbuien is het nog iets te vroeg om je al volledig op je moestuin te richten.

Wat je wel kan doen is starten met selectief binnenshuis (voor)zaaien. Op een warm en licht plekje voor het raam of in een sere kun je een vliegende start van je moestuin seizoen maken.

IMG_0936

Welke zaden wil ik eigenlijk zaaien en hoe doe ik dat?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten zaden te koop, niet allemaal even gemakkelijk om zelf te zaaien.
Heb je niet zo veel ervaring raad ik vooral aan om dicht bij jezelf te blijven, ga na wat er de afgelopen maand allemaal op je boodschappenlijstje stond. Begin eenvoudig en gemakkelijk met de kruiden en groente te kweken die je al regelmatig eet. Je kan altijd later nog uitbreidden naar ingewikkelder en meer.

Enkele voorbeelden van relatief simpele, sterke en veelvoorkomende zaden zijn; tuinbonen, radijsjes, paprika’s, sla, kruiden (bijvoorbeeld: basilicum, peterselie, bieslook, oregano, rozemarijn en tijm), pepertjes en aubergines.

Lees voor het zaaien altijd goed de achterkant van de verpakking om je aan de gewas specifieke benodigdheden te houden. Wees je er van bewust dat zelfs als je je helemaal aan alle voorgeschreven tips en adviezen houdt er altijd een kans is dat je zaden niet allemaal uitkomen. Zaai daarom niet alle zaden in een keer. Het is sowieso niet aan te raden om meer dan 1-4 zaadjes per potje te zaaien, dit voorkomt dat ze in een vroeg stadium al ruimte in de aarde te kort komen.

‘Zaai en stek grond’ is een combinatie van potgrond en een hoge mate van natuurlijke meststoffen, daarom ideaal voor het ontkiemen van jonge zaadjes. Voor meer grond en voeding advies kun je altijd even langs komen bij Intratuin Amsterdam.

Het kiezen van een geschikt bakje is ook niet altijd even gemakkelijk aangezien er veel verschillende bakjes zijn waarin je kunt zaaien, echter meestal worden turfpotjes of plastic potjes gebruikt. Turfpotjes zijn aangenaam aangezien je de plant, wanneer de wortels gaan groeien, met potje en al over kunt potten naar een grotere pot, of in de volle grond. Als je met plastic bakjes aan de gang gaat raad ik aan om niet in ‘te’ kleine bakjes te beginnen met kweken. Het overpotten van de prille ontkiemde zaden in een groter bakje brengt veel beschadiging risico met zich mee. Door te starten in een groter bakje voorkom je dat je hoeft over te planten voor je ze in de volle grond zet.

8711338203149_1Planten hebben allemaal een eigen seizoen waarin ze groeien en je ze kunt oogsten, zorg ervoor dat je je bewust bent van de seizoenen die bij jou keuze van plantje hoort. Kortom ga niet nu al binnenhuis aan de slag met najaar gewassen maar hou je bij de ‘vroege’ gewassen.

Een andere praktische tip is het labelen van de potjes van je zaden, vooral als je meerdere verschillende zaden bij elkaar neer zet is het in het vroege kiem stadium moeilijk te onderscheiden wat er nu eigenlijk om hoog komt.

Tot slot, bedenk bij jezelf hoeveel ruimte je uiteindelijk buiten vrij wilt maken. Heb je twee plantenbakken, een vierkante meter, of een stuk volle grond is dit bepalend voor hoeveel je ‘voor’ wilt zaaien.

Water geven hoe moet dat eigenlijk?

Naast licht is goed water geven van cruciaal belang bij het ontwikkelen van je zaden. Dit klinkt simpeler dan het eigenlijk is aangezien dit afhankelijk is van de plek waar je je potjes neerzet; staan ze boven de kachel zul je veel vaker en meer water moeten geven dan planten die op een iets minder warme plek staan. Staan de plantjes op de vensterbank de hele dag in de volle zon of alleen maar een paar uurtjes s’ochtends? ook dit zal uitmaken in de hoeveelheid water die je moet geven. Het is dus niet zo gemakkelijk hier een alles omvattende tip over mee te geven;

Geef water, matig maar voldoende en laat vooral de zaden niet uitdrogen maar ook niet in kletsnatte grond staan.

Als je twijfelt over te veel water geven is het een idee om vooraf je potgrond te vermengen met wat zand, zodat de afwatering beter wordt. Ook een goed schoteltje onder je pot kan meer inzicht geven in de hoeveelheid water die je geeft.

Wees niet bang want oefening baart kunst, in de loop van je moestuin carrière zul je sneller en gemakkelijker aan de plantjes kunnen zien hoeveel water nodig is.

Wanneer mogen mijn plantjes naar buiten?

54eb651eb8705_-_seed-starter-tray-0213-xln

Ieder jaar is anders, dus let goed op de weersvoorspellingen als je overweegt je opgekweekte plantjes naar buiten te halen. Is de temperatuur nog laag in de nachten, is er een periode van veel regen voorspeld etc. overweeg dan om de zaden nog wat langer voor het raam te laten staan.

Wees geduldig, bij twijfel kun je beter nog iets langer wachten met het naar buiten halen.

Al het bovenstaande zijn tips en adviezen om een zaai proces soepeler te laten verlopen, blijf goed nadenken, geef genoeg liefde en schroom niet om een keer langs te komen in het tuincentrum als je vragen hebt. Uiteraard mag je ook altijd een mailtje sturen naar info@tuintjeinmijnhart.nl met al je vragen foto’s en suggesties.

Heel veel zaaiplezier!

 

 

Tags:

2 Comments

 1. Asta
  Posted on 27 februari 2017 at 11:11

  Een hoop waardevolle tips! Ik kan niet wachten om weer aan de gang te gaan.

  Op die foto bovenin staat een peperplantje aan de linkerkant, hebben jullie deze opgekweekt uit zaadjes?

 2. Tuintjeinmijnhart
  Posted on 27 februari 2017 at 14:10

  Je hebt helemaal gelijk! De peperplant links op de foto is op deze manier, als plant, gekocht en heb ik niet zelf gezaaid.
  Het zelf zaaien van pepers is echter prima zelf te doen. Erg benieuwd hoe het zaaien bij jou gaat! =)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *