X

Laatste nieuws

Biodiversiteit uit het tuincentrum, is dat mogelijk?

Eerst even terug in de schoolbanken over biodiversiteit. Bio betekent leven, diversiteit staat voor afwisseling, verscheidenheid. Stel je deze aarde eens voor met alleen maar madeliefjes en bijen. Het ziet er wel vrolijk uit, maar eigenlijk is het een armoedig totaalplaatje. Madeliefjes hebben meer nodig dan alleen bijen. Grasachtige als buren, nuttige schimmels en bodemleven onder de grond. Natuurlijk willen wij een totaalplaatje, van de cactussen in de woestijn, tot waterplanten in de oceaan. Van wieren tot algen, tot hogere planten, tot mossen en eencelligen. Van zoogdieren tot insecten, van groot tot klein. Van onzichtbaar microscopisch tot formaat blauwe vinvis.

De bewustwording van het feit dat dit alles met elkaar samenhangt en niet zonder elkaar kan, is ons pas de laatste jaren echt duidelijk geworden. Zo kan de landbouw niet zonder natuur, hoewel die sector dat zelf maar schoorvoetend toe durft te geven. Kent u legoblokjes nog van vroeger? Één blokje heeft 8 nopjes. Maar, er zijn ook halve blokjes, met vier nopjes. En juist, die kleine lastige, met 2 nopjes. Tot aan één enkel blokje, met één nopje. En van alles heb je dikke, dunne, doorzichtige en alles ook nog eens in tientallen kleuren. Laten we één nopje als een individu zien. En acht nopjes samen kan al een levensgemeenschap zijn. Al die levensgemeenschappen samen kunnen een biotoop worden.

Op aarde zijn op dit moment 2 miljoen soorten bekend. Dat gaat van eencelligen tot een blauwe vinvis. Alles. In Nederland kennen we ongeveer 40.000 soorten. Die soortenrijkdom mag je biodiversiteit noemen. De biodiversiteit van Nederland, maar je kunt het ook per provincie bekijken. Of per stad, per natuurgebied, per bos, per boom, per stronk, ja zelfs per m2 meter.

Zwartkijkers willen wel eens beweren dat er in een kunstmatige situatie als een tuin of een park, geen sprake kan zijn van biodiversiteit. Ze hebben wel een klein beetje gelijk. Een natuurlijke situatie, met niet gecultiveerde planten hebben altijd een hogere waarde voor de biodiversiteit.

Voorbeeld: het wilde duinroosje, dat inmiddels in Nederland best zeldzaam is, biedt aan veel meer insecten een thuis dan een gecultiveerde roos. Moet u dan maar de tuin volzetten met wilde planten? Uiteraard zal dat de leefbaarheid in uw tuin voor veel insecten, vogels, kleine zoogdieren vergroten. Aan de andere kant is een tuin met veel bloeiende planten die nog dicht bij de oorspronkelijke soorten staan veel rijker, veel meer bio divers dan een gazonnetje waar echt niets anders staat dan één soort gras. Ook biedt het meer biodiversiteit dan een betegelde tuin.

Biodiversiteit uit het tuincentrum is mogelijk. Vraag bij voorkeur wel naar biologisch geteelde planten. Die zijn zonder insecticiden gekweekt. En creëer ruimte in je tuin voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. Dat kan met insectenhotels, maar dat kan ook door stapels snoeihout achter in de tuin te verwerken. Zo divers mogelijk, dat wel!

Biologische kruiden

*Bron foto biologische kruiden: Intratuin Amsterdam
*Bron foto voorpagina: Hans van Hage, Biologische rozenkwekerij: de Bierkreek
*Bron tekst: Hans van Hage, Biologische rozenkwekerij: de Bierkreek

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *