X

Laatste nieuws

Daktuin Huis van de Wijk

Amsterdam telt talloze goed verborgen binnen- en daktuinen waar je als voetganger zo aan voorbij loopt. Pareltjes in de stad die het verdienen om het zonnetje gezet te worden. De plattegrond hierboven is hier een mooi voorbeeld van: Achter het Huis van de Wijk, bovenop de parkeergarage van de omwonenden vind je een paradijs in de Pijp. Een enorme daktuin met vlinderplanten, groenten en kruiden ligt daar midden tussen de woningen. De daktuin vangt water op en zorgt zo voor minder belasting op het riool.

Sociaal
De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en als het Huis van de Wijk open is kunnen alle (buurt)bewoners even langskomen. Een van die vrijwilligers is Karolien de Kok: ‘Je moet het groen koesteren en bewaren. Deze plek heeft niet alleen sociale functie, waar we elkaar kunnen ontmoeten. Het is ook praktisch, meer groen in de stad geeft ook minder hittte. De tuin vangt water op als er veel regen valt en het teveel wordt afgevoerd via het afwateringssysteem naar het riool. En het is natuurlijk ook een mooi gezicht zo’n tuin, voor de bewoners, andere hadden we allemaal op een stuk zwart dak uitgekeken.’, aldus Karolien. (bron inzuid.amsterdam)

Water
De daktuin van 1610 vierkante meter is gemaakt van 30 cm dik substraat met daaronder een waterbuffer systeem van Zinco. Hierdoor buffert de tuin tot wel 250.000 liter regenwater! Op verschillende plaatsen in de tuin staan controleschachten om zo nu en dan de hemelwaterafvoeren te kunnen inspecteren. Deze voeren alleen het overtollige regenwater af, waneer het heel hard regent.

web_1_daktuin_huis_van_de_wijk

*Kijk voor nog meer inspirende voorbeelden van regenbestendige tuinen in Amsterdam op https://www.rainproof.nl/
*Zie ook: http://www.inzuid.amsterdam/
*Plattegrond daktuin door: E. Evers

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *