X

Laatste nieuws

Een ecologische moestuin

Een ecologische moestuin klinkt voor veel tuinders bekend maar verwarrend op het zelfde moment. De kennis over de ecologische leefwijze en tuinbouw is de afgelopen jaren sterk toegenomen en de vraag naar eerlijke en gezonde producten is nog nooit zo hoog geweest. Steeds meer mensen proberen door bewuster bezig te zijn met voeding en groen hun steentje bij te dragen aan het milieu. Zelf je groente opkweken in de tuin of op het balkon, is een mooie stap in de goede richting. Toch bestaan er nog veel misvattingen, over wat ecologische moestuinieren nu eigenlijk precies in houdt, zo is te zien aan enkele reacties die recent langs kwamen:

  • “Ik koop alleen maar biologische planten dus ik tuinier ecologisch!”
  • “Mijn moestuin is ecologisch omdat ik plagen nooit met giftige gewasbestrijders bestrijd.”
  • “Ik gebruik enkel biologische moestuingrond en messtoffen, dit maakt mijn groente per definitie ecologisch.”

Wat is Ecologisch tuinieren?

Om ecologisch tuinieren beter te begrijpen, eerst een beeld van hoe het er in reguliere teelt aan toe gaat. Bij de meeste groente die je koopt in de winkel wordt door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen een ‘optimale’ omgeving voor de plantengroei gecreëerd. Verwarming en verlichting wordt gebruikt om groente te telen buiten de natuurlijke seizoenen om en er worden grote hoeveelheden van dezelfde gewassen naast elkaar gekweekt, jaar in jaar uit, wat de bodem sterk uitput. In een ecologische moestuin gaat het er helemaal anders aan toe:

“De uitdaging is om een natuurlijk evenwicht in je tuin te bereiken met uitsluitend natuurlijke middelen. Maar daarvoor moet je diezelfde natuur wel z’n werk laten doen, zonder chemische gewasbescherming of kunstmest”

In plaats van de natuur te ‘optimaliseren’ boek je succes door mee te werken met de natuur. Je kiest voor planten die aansluiten op de bodem en het klimaat in je tuin en teelt enkel producten die op dat moment in het seizoen zijn.

Organische bemesting en jaarlijkse diversiteit

Om de vruchtbaarheid van je bodem ecologisch te onderhouden, zet je het bodemleven organische meststoffen voor. Het bodemleven zet ze om in humus en dat levert het nodige aan je groenten. Bij een organische bemesting komen de voedingsstoffen langzaam vrij, wanneer planten ze nodig hebben. De overschotten blijven in de grond zitten voor later. Organische meststoffen dragen ook bij tot de nodige structuurverbetering van je tuingrond.

Groenten van dezelfde plantenfamilie vertonen dezelfde kenmerken. Ze hebben een soortgelijke groei en beworteling, gebruiken dezelfde voedingsstoffen en zijn vaak gevoelig voor gelijkaardige bodemgebonden ziekten en plagen. Dat betekent ook dat als je jaar in, jaar uit dezelfde groenten op hetzelfde perceel teelt, dat deze ziekten en plagen zich heel goed kunnen ontwikkelen. Door jaarlijks door te wisselen met de gewassen die je kweekt zorg je voor een sterkere bodem

Natuurlijke vijandenTuinplaagbestrijding met respect voor de natuur

Helaas kunnen we onze gewassen niet tegen alles beschermen. Maar als een belager uitgroeit tot een plaag die je te lijf gaat met chemische producten, dan gaan die insecten niet allemaal dood. De sterkste overleven en zorgen voor nakomelingen die nog beter bestand zijn tegen dit bestrijdingsproduct. Zo kweek je dus plagen, geen groenten……

In een ecologische moestuin probeer je zo veel mogelijk problemen te voorkomen door bodemzorg, jaarlijkse diversiteit en natuurlijke vijanden te lokken. De ecologische tuinier denkt dus op lange termijn. Als je nu verdraagt dat een belager een deeltje van je oogst verorbert, dan betekent dat je ook toestaat dat zijn natuurlijke vijand zich in jouw tuin vestigt.

In de grootschaligere ecologische tuinbouw wordt dit natuurlijke proces versneld door kleine kolonies natuurlijke vijanden uit te zetten op de gewassen. Dankzij bedrijven zoals Rood met zwarte stippen, worden deze natuurlijke bestrijdingsmethode steeds toegankelijker voor particulier gebruik. Zo kun je al voor meerdere veelvoorkomende plagen kleine hoeveelheden natuurlijke vijanden verkrijgen.

Biodiversiteit en de ecologische kringloop

Waren de opmerkingen aan het begin van dit artikel dan onwaar? Nee, elk argument was onderdeel van een bredere ecologisch visie, ook wel de ecologische kringloop. Iemand die ecologisch tuiniert denkt verder dan zijn tuingrenzen. Hij composteert zijn tuinafval, waardoor het niet verbrand of gestort hoeft te worden. Met die compost bemest hij de tuin in plaats van kunstmest te gebruiken, wat ook weer goed is tegen energieverspilling. Ecologische gewasbescherming zorgt bovendien voor meer leven en variatie, biodiversiteit, in de tuin én voor lekkere en gezonde groente. Ook kiest een ecologische tuinder ervoor om biologische planten, bloemen, zaden en bollen te kopen ipv reguliere soorten. Op deze manier stimuleer je de biologische kwekers in hun ontwikkeling en zorg je ervoor dat je gegarandeerd gezonde planten in huis haalt.


Zie onze eerder blogs over:

De websites van:


*Bron foto banner Kindje naast de moestuin: Intratuin.nl
*Bron foto Lieveheersbeestje: Rood met zwarte stippen

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *