X

Laatste nieuws

Eerste huis, eerste moestuin…

Eerste huis, eerste moestuin…

Toen wij vorige jaar samen ons eerste huisje betrokken wierpen wij een blik op ons balkon en wisten één ding zeker, die moestuin komt er.
Op veel balkons is een moestuin aanleggen een redelijke uitdaging en houden mensen het bij bloembakken en wat kruidenplantjes.
Wij hebben echter het geluk dat ons balkon direct grenst aan een plat dak welke voldoende ruimte en stevigheid biedt voor onze vierkante meter bak.
Het eerste seizoen moesten wij aan ons voorbij laten gaan maar dit jaar zijn wij aan het zaaien geslagen.
Ook wij begonnen met voorzichtig binnen met een ovenschaal vol kleine potjes met zaadjes, als snel stond de vensterbank vol groeiende plantjes.
Twee maanden geleden was het dan zover, moestuin bak aangeschaft, biologische moestuin grond erin en planten maar.

Wij begonnen de eerste week rustig, een paar ontsproten plantjes verdeeld over de vakken en wat radijs- en boonzaadjes als test.
Want ja, wij zijn beide geboren en getogen in Amsterdam en op tuinkers mannetjes na hebben wij zelden iets zelf gekweekt, dus geen idee wat er zou gaan gebeuren.
Al snel zagen wij dat alles aansloeg en de moestuin groeide uit tot een groene oase van verschillende plantjes.Dagelijks zitten wij, soms nog in pyjama tot grote humor van onze buren, op de knietjes naast de moestuin.Als twee stadsmensen die nog nooit een kropsla hebben zien groeien is elk blaadje wat opkomt een feest.

Het leuke om te merken is dat niet alleen wij, maar ook onze buren het een leuk gezicht vinden.Steeds vaker hangt er wel iemand over het balkon om  te vragen wat wij allemaal verbouwen en wat we vandaag weer gaan eten.Nu alle plantjes een aantal weken de tijd hebben gehad om te groeien begint eigenlijk pas het echte werk.
Ook de dieren hebben onze moestuin gevonden. We proberen niet alleen de buurtkatten uit de bak te houden maar wij worden sinds kort ook belaagd door bladluis.
Het grappige is wel dat deze zich alleen tot de sla en de peperplant beperkt, blijkbaar zijn favoriet. Als oplossingen hebben wij nu lieveheersbeestjes larven geplaatst die blijken dol te zijn op luizen, dus een goeie biologische oplossing en ook nog een nieuw leermoment hoe een lieveheersbeestje groeit. De eerste oogst ligt nu ver achter ons en we eten dagelijks uit de moestuin. Nu is het wachtte op de boontjes, wortelen, kool, paksoi, blauwe bessen, …… , broccoli en onze laatste aanwinst een klein appelboompje! We zijn niet meer te stoppen!

Mirko & Rianne
Amsterdam Oost

Tags:

2 Comments

 1. Stacey
  Posted on 6 juni 2015 at 09:21

  Hi Mirko,

  Mijn paksoi is klaar, wil je wat proeven?

  Stacey

 2. Mirko
  Posted on 9 juni 2015 at 16:13

  Ha Stacey!

  Ik ben jaloers, onze paksoi is nog veel te klein om te eten.
  Staan ze soms in de volle zon bij jouw?
  Uiteraard lust ik wel een hapje!
  weet jij nog een leuk recept met Paksoi?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *