X

Laatste nieuws

De eerste zaailingen zijn er! – Project Bio 2.0

In project Bio 2.0 gaat Intratuin Amsterdam de uitdaging aan om een ecosysteem te creëren binnen het Tuincentrum.

Lees je voor het eerst over dit project: Klik dan op de deze link om het eerste onderdeel van de blog te lezen.


De uitdaging

Wat kan een tuincentrum eigenlijk doen om een natuurlijk ecosysteem te creëren? Vaak gelegen in stedelijke omgeving. Industrieterreinen. Hoe krijg je de zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen en al die andere nuttige insecten op de planten een winkel binnen?

Wat gaan we doen?

  • Randen en groen rondom het tuincentrum zullen worden ingezaaid met fluitenkruid
  • Er zullen houten plantenbakken op het parkeerterrein worden geplaatst waarin een mengsel van schermbloemige komt te staan, schermbloemen zijn nectar rijk en plat, dat is gunstig voor het aantrekken van nuttige insecten, en ze zijn in verschillende variëteiten voor handen. De mengsel wat wij gaan gebruiken zal bestaan uit:  fluitenkruid, venkel, dille, wilde peen, pastinaak en anijs
  • Daarnaast zullen er bakken komen te staan met Artemisia (alsem). Deze planten staan er om bekend dat ze bladluis aantrekken, wat op zijn beurt weer een kickstart moet geven voor het aantrekken en behouden van nuttige insecten.
  • In de deuropeningen, het tuincentrum in, komen ook bakken te staan gevuld met de eerder genoemde planten.
  • In deze bakken hangen we ook insectenhuizen op, die een nestplaats bieden voor sluipwespen. Sluipwespen leggen hun eieren in deze nestplaatsen en geven een bladluis of rups mee als voeding.
  • Rondom, op het parkeerterrein en binnen in het tuincentrum komen stepping stones te liggen om de nuttige insecten het tuincentrum in te lokken.

Alles om de plaaginsecten op een effectieve en 100% natuurvriendelijke manier te bestrijden.

De eerste zaailingen   

De schermbloemige die in de bakken komen te staan zullen niet vanuit zaadjes opgekweekt worden op het tuincentrum. Ze worden gezaaid in kleine zaai potjes op de kwekerij van Casper Verhoeven. Als ze groot genoeg zijn zullen ze geplant worden bij Intratuin Amsterdam. Hier enkele foto’s van de eerste zaailingen op de kwekerij;

*Foto’s zaailingen gemaakt in het begin van April 2017

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *