X

Laatste nieuws

Ha tuintje in mijn hart! Ik heb een vraag over mijn ficus

Vraag:

Ha tuintje in mijn hart!

Mijn ficus is dood aan het gaan (ben ik bang). Ongeveer drie kwart jaar geleden heb ik hem verpot naar een grotere pot, in tuinaarde ipv hydrokorrels. Pas sinds een paar weken beginnen de bladeren ineens geel te worden en af te vallen. Ik heb hem al 2 jaar staan en hij heeft het altijd erg goed gedaan. Ik heb mijn gedrag (qua water geven) niet echt aangepast… Enig idee wat ik hier aan kan doen? En komen de bladeren wel weer terug?

Alvast dank!

Groeten, Esti


Antwoord:

Hoi Esti,

Wat een gezellige woonkamer!

We gaan er alles aan doen om de ficus weer gezond te krijgen:

Bij het verpotten van een ficus is tuinaarde niet de goede keuze,  hier kun je beter gebruik maken van een potgrond voor kamerplanten.
Wanneer je gaat verpotten doe dit dan in een pot met gaten zodat het water eruit kan lopen, zo voorkom je rot in de wortels. Om het water op te vangen kun je een schotel gebruiken, maar vaak is het mooier om de pot met plant in zijn geheel in een sierpot te plaatsten.
Ficussen, en zeker de Benjamina zoals op de afbeelding, hebben veel licht nodig. Vooral in de winterperiode. kijk uit met tocht en lage temperaturen, alles onder de 15 graden is al schadelijk.

Kijk als check de bladeren na op de aanwezigheid van wolluis. Een wolluis is ongeveer 2 tot 6 mm groot en is bedekt met een witte afscheiding, dit is een beschermlaag die de luis aanmaakt om zicht te beschermen tegen de elementen en natuurlijke vijanden.

In je vraag gaf je aan dat er niks is veranderd in je ‘water geef gedrag’, echter is het toch verstandig om even te checken met je vinger in de aarde of deze nog vochtig is. Wanneer er grond aan je vinger blijft steken heeft de ficus nog geen nieuw water nodig.

Wees niet bang de bladeren zullen weer terug groeien, dit zal alleen wel een poos duren!

Veel succes!!!

Team Tuintje

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *