X

Laatste nieuws

Help! Ik heb slakken in mijn tuin

Slakken

Aangezien iedereen bekend is met slakken is een uitleg hoe ze eruit zien niet nodig. De zilveren sporen verraden waar ze vandaan komen – en waar ze hebben geluncht van de bladeren van ontelbare tuin planten, het liefst jonge plantjes en uitlopers, groente en meerdere vaste planten.
Hier volgen een paar interessante en bizarre feitjes om te begrijpen waar je het tegen op neemt.

De bekendste twee soorten slakken zijn de ‘gewone’ slak met een huisje op zijn rug, en de naaktslak. Vooral naaktslakken zorgen voor veel overlast in de tuin aangezien deze veel meer aan het groen vreten. Tot wel 90% van de slakken in de tuin verstoppen zich ondergronds gedurende de dag. Gemiddeld leven er zo’n 200 slakken per vierkante meter in de grond. Ze houden van milde en vochtige temperaturen, maar zolang het boven de 5 graden blijft zullen ze zelfs in de winter hongerig blijven.

Hoe zie ik dat ik slakken heb?

Bladeren met gaten erin, of in het slechtste geval geheel weg gevreten groen.slakken 2
Uitgeholde wortels (aardappels, spruitjes, wortels etc.) of bollen. Overduidelijke aanwijzingen dus.

Hoe voorkom ik een slakkenplaag in mijn moestuin?

  • Haal regelmatig bladafval weg uit de tuin, deze gebruiken slakken als schuilplaats.
  • Haal regelmatig onkruid weg en houd de bovengrond van je moestuin los en droog.
  • Plaats Hosta’s in je tuin. Die vinden slakken nog lekkerder dan de groenten in je moestuin
  • Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen.

Biologisch bestrijden

Er zijn weinig tuinen die geheel slak vrij zullen worden. Het doel is daarom ook om gevoelige planten te beschermen.
Maar op hetzelfde moment, als je een slak of naaktslak tegenkomt is het advies om deze op te pakken en hem te verwijderen uit de tuin.
Gooi ze niet over de schutting – ze hebben namelijk een ‘thuis’ instinct en zullen gewoon weer terug komen.

Via internet worden vele middelen aangeboden tegen slakken, veel daarvan bevatten een hoge dosis gifstof die niet alleen slecht is voor de slakken maar ook voor vele andere organisme in de tuin. Ga daarom altijd naar je lokale tuincentrum, hier in de stad raad ik Intratuin Amsterdam aan aangezien deze een breed scala aan biologische alternatieven aanbied.

Ondergrondse controle met Nematoden: Nematoden zijn parasieten, een soort wormen, die met water door de grond gemengd dienen worden. De parasieten dringen de slak binnen en doden deze van binnen uit. Nematoden werken alleen tegen naaktslakken omdat deze ondergronds leven. Een kolonie nematoden is verkrijgbaar in een zakje, welke je alleen nog maar met water hoeft te mengen.Slakken 4

Bovengrondse controle met kopertape: Een andere goede lokale oplossing ter voorkoming van slakken is kopertape.
Het tape breng je aan rond de planten bakken waarin gevoelige planten staan. Kopertape werkt op slakken zoals schrikdraad op ons zou werken.
Kortom het zorgt ervoor dat de slak niet bij zijn lunch kan komen.

Rood met zwarte stippen” is een bedrijf wat aan het tuincentrum meerdere biologische middelen aanbied voor plaagbestrijding.
Onder andere de kopertape en nematode. Ook leveren ze larven van lieveheersbeestjes ter bestrijding van luizen plagen. Hier later meer over!

Bovengrondse controle met slakken korrels: In de korrels zit een lokstof die slakken aantrekt en ze vervolgens uit laat drogen. Verspreid deze korrels over de grond onder gevoelige planten en zo voorkom je vraat. Een goed product hiervoor is Escar-Go van Ecostyle. Deze korrels zijn vooral voor lokaal gebruik aangezien je andere grote hoeveelheden nodig zou moeten hebben om de hele tuin te vullen. Gemiddeld zijn de korrels voor 14 dagen regen bestendig daarna moet je overwegen opnieuw te strooien.

Als alles mislukt, bied ze een borrel aan: Deze optie is alleen uiterst lokaal te gebruiken en werkt vrijwel nooit voor de gehele tuin. Gebruik daarom alleen goedkoop bier aangezien het dure bier te lekker is om in de tuin te gooien. Er zijn slakken vallen te koop echter hier een manier om ze zelf te maken:

  • Vul een jampot tot de helft met bier
  • Maak een gat in de grond en laat de jampot ongeveer 1 cm boven de grond uitsteken
  • Het bier werkt als lokmiddel en de slakken zullen achterelkaar de jampot in vallen. Waarna ze van het bier gaan drinken en te dronken zijn om er nog uit te klimmen! Nee, wat er echt gebeurd is dat ze zullen verdrinken in de vloeistof.

Foto materiaal afkomstig van Rood met Zwarte stippen

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *