X

Laatste nieuws

Kamerplanten in een donker hoekje?

Niet alle planten zijn geschikt om binnenshuis te plaatsen. De lichtintensiteit in een woning is namelijk vele male lager dan buiten. Kamerplanten zijn geselecteerd uit soorten die op meer schaduwrijke plekken in de natuur staan. Echter ook hier zijn gradaties van lichtintensiteit te onderscheiden.

Zo heeft elke kamerplant weer zijn eigen voorkeuren, de één staat graag voor het raam terwijl de ander liever op een plek met iets meer schaduw staat. Voor elke plek in huis is er wel een geschikte plant te vinden. In de woonkamer kies je misschien liever voor decoratie planten, terwijl in de werkkamer een luchtzuiverende plant heel nuttig is. Vandaag wat informatie over planten die goed gedijeen in een omgeving met bijzonder weinig daglicht

Plek met weinig daglicht

Iedere kamerplant heeft natuurlijk zonlicht nodig om te overleven en kan dus nooit in een ruimte zonder daglicht worden geplaatst. Een plant die te weinig licht ontvangt zal geen nieuw blad vormen en langzaam wegkwijnen. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven. Ideaal op dat donkere plekje in de woonkamer of in de hal. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die in het licht staan. Wanneer een plant in schaduw staat zal het blad donkerder worden en gaat hij minder verbruiken dan wanneer je hem bij het raam zet. Dit zijn goede planten voor een donkere plek:

 1. Zamioculcas
 2. Philodendron
 3. Gatenplant (Monstera)
 4. Kentiapalm (Howea Forsteriana)
 5. Vrouwentongen (Sansevieria)
 6. Calathea

intratuin-kamerplanten-in-huis

* bron foto voorpagina: Mariska Treep
* bron foto onderaan: intratuin.nl

Tags:

2 Comments

 1. Asta
  Posted on 27 februari 2017 at 11:08

  Zou ik mijn cactus planten ook op een wat donkere plek kunnen zetten?
  Na een verbouwing van mijn voorkamer heb ik geen ruimte voor het raam meer!

 2. Tuintjeinmijnhart
  Posted on 27 februari 2017 at 14:04

  Cactus-achtige zijn uiterst sterke planten en kunnen overleven onder zeer extreme omstandigheden.
  Een cactus plant die iets verder van het raam in de kamer wordt geplaatst zal het daarom ook blijven doen.
  Echter zal het weinige licht eervoorzorgen dat de kans op bloei heel klein wordt en ook de groei tot een minimum beperkt zal blijven.

  TIP: Geef een cactus liever iets te weinig water dan iets te veel water.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *