X

Laatste nieuws

Koffieprut, een goudmijn voor in de tuin

Een goede bak koffie in de ochtend, voor vele een noodzaak om de dag te starten.
Wij, bij Intratuin Amsterdam, drinken in ieder geval graag een bakkie.
Maar heb je er wel is bij stil gestaan dat een ‘bakkie’ veel meer kan zijn dan je dagelijkse shot cafeïne?
Het gaat hier dan niet om de koffie zelf maar om koffieprut, een goudmijn voor in de tuin.

Plantenvoedsel

Koffieprut is een uitstekende voeding voor planten. Er zit kalium, fosfor, magnesium, koper en een hoge hoeveelheid stikstof in. Vooral planten die graag in een zure bodem staan zullen het extra goed doen als je koffieprut toevoegt. Enkele voorbeelden hiervan zijn wortels, rozen en hortensia’s.

Als je er goed over nadenkt is het ook helemaal niet vreemd dat koffieprut zo voedzaam is. Aangezien de prut volledig bestaat uit fijngemalen bonen, bonen met de kracht om nieuwe koffieplanten te laten groeien.

Compost

Ook voor in de compostbak zijn gemalen koffieresten ideaal. Het stikstof zorgt ervoor dat het groenafval sneller verwerkt wordt tot compost. Uiteraard is je compost opzicht ook weer een goede plantenvoeding. Voor meer tips over het maken van je eigen compost klik hier.

koffieprut

Paddestoelen, afweermiddel, handen wassen en meer:

Overal op het internet zijn voorbeelden te vinden van mensen die nog veel meer uit koffieprut proberen te halen. Zo schijnt dat je op koffieprut prima paddestoelen kunt kweken. Het gebruikt kan worden als afweer tegen katten, slakken, en zelfs tegen mierenhopen in de tuin.

Een van de leukste tips was misschien wel om na een harde dag werken in de tuin je handen te wassen met koffieprut:

“je handen voelen weer zacht aan en ruiken heerlijk naar koffie!”

Duurzaam verbouwde koffie

Belangrijk is om je te realiseren dat niet elke koffie per definitie duurzaam gekweekt is. Als je koffieprut wilt gebruiken in je tuin overweeg dan voor duurzaam verbouwde koffiebonen/koffie te gaan. Hierbij is de kans het kleinst dat de bonen in aanraking zijn gekomen met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en weet je zeker dat de boer een eerlijk prijs voor zijn bonen heeft gekregen.

Op deze manier drink je niet alleen de lekkerste koffie, krijg je de mooiste tuin, maar help je het milieu en de ‘fair trade’ ook nog een handje.

Hebben jullie nog leuke ‘koffieprut tips’?

 

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *