X

Laatste nieuws

Planten voor in de vensterbank

Niet alle planten zijn geschikt om binnenshuis te plaatsen. De lichtintensiteit in een woning is namelijk vele malen lager dan buiten. Kamerplanten zijn geselecteerd uit soorten die op meer schaduwrijke plekken in de natuur staan. Echter ook hier zijn gradaties van lichtintensiteit te onderscheiden.

Zo heeft elke kamerplant weer zijn eigen voorkeuren, de één staat graag voor het raam terwijl de ander liever op een plek met iets meer schaduw staat. Voor elke plek in huis is er wel een geschikte plant te vinden.

Waar we het afgelopen maand hebben gehad over planten die kunnen overleven met een lage lichtintensiteit, gaan we vandaag door met tips voor kamerplanten die juist tegen een ‘hogere’ intensiteit van licht kunnen.

Planten in de vensterbank

Planten in de vensterbank zijn ontzettend leuk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De bladeren verdrogen bijvoorbeeld snel als de zon erop staat. Je moet dus een plek kiezen waar ze eventjes zon hebben, maar niet de hele dag. Denk ook goed na over hoe je de vensterbank in wilt richten, als je teveel kleine plantjes neerzet kan het er namelijk rommelig uit gaan zien. Kies daarom eens voor één grote plant en een aantal kleintjes. Of denk eens aan een plantenrekje of hangplanten! Wil je zo lang mogelijk van de planten genieten, houd je dan aan onderstaande regels.

 • Kies een plek waar niet de hele dag de zon op staat, maar de planten wel voldoende licht krijgen.
 • Zet de planten in een pot die groot genoeg is, beter te groot dan te klein.
 • Zorg dat je je huis goed ventileert, anders kunnen de ramen beslaan en krijgen de planten niet genoeg zuurstof.
 • De vensterbank is de ideale plek om zelf kruiden of groenten te kweken. Voor meer info over het kweken van kruiden en groente klik hier
 • Let op: Geen enkele plant kan tegen tocht en grote temperatuurschommelingen. Is het buiten erg koud als je een plant koopt, pak hem dan in als je hem gaat vervoeren. En zet hem binnen nooit op de tocht!Ficus op de vensterbank

Enkele voorbeelden van planten die het goed doen op de vensterbank:

 1. Sansevieria (vrouwentong)
 2. Yucca (zie foto onder aan bericht)
 3. Cactussen
 4. Ficus
 5. Strelitzia (paradijsvogel bloem)
 6. Vetplanten

 


*bron foto voorpagina: Intratuin.nl
*bron foto Ficus op de vensterbank: Facebook Intratuin Amsterdam

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *