X

Laatste nieuws

Pluk! Groenten uit West

Voedsel komen we dagelijks mee in aanraking. Maar toch zijn we maar weinig betrokken bij het daadwerkelijk verbouwen hiervan. Zelf een moestuin op je balkon, tuin of dak opzetten is een geweldige manier om meer begrip voor dagelijkse producten te ontwikkelen. (voor meer informatie over het voor zaaien van je eigen moestuin, klik hier!)

De meeste mensen kopen echter de boodschappen “gewoon” bij de supermarkt. Eventueel in een duurzame of biologische winkel, of op de markt. Maar waar deze producten vandaan komen is moeilijk te achterhalen. Wie heeft ze geproduceerd, is het duurzaam, gezond, en eerlijk?

We weten ook dat het beter is lokale producten te eten. Dat is goed voor de lokale economie, verkleint de hoeveelheid energie die voor transport wordt gebruikt en een kortere keten zorgt voor een eerlijkere prijs voor de producent. Toch is het moeilijk de verbinding tussen producent en consument direct en eerlijk te houden.

Deze lente start Cityplot met een initiatief genaamd Pluk! groenten uit West.

Pluk! Groenten uit West, is een zogeheten Community Supported Agriculture (CSA) project. CSA is een vorm van directe samenwerking tussen burgers en lokale boeren, zonder tussenpersonen en retail. Deelnemers betalen jaarlijks een bijdrage om de productiekosten van het landbouwbedrijf te kunnen dekken. In ruil daarvoor krijg je wekelijks een deel van de opbrengst. Zo weet je waar je groenten gekweekt worden, en heb je direct contact met de stadsboerinnen die jou groenten verbouwen.

De plek van ons project, is bij de Fruittuin van West, waar Wil en Lisan een zelfoogst boomgaard hebben gecreëerd vol met appels, peren, bessen en kersen. In een paar maanden tijd zullen hier ook groenten, kruiden, eetbare bloemen groeien! Kiki and Ann zijn de stadsboerinnen die die zorgdragen voor de oogst, samen met een grote groep vrijwilligers.

Adres Fruittuin West:
Tom Schreursweg 48, Amsterdam
website: fruittuinvanwest.nl/

Buurttuin-OIG-6-1000x700
*Bron foto 1 initiatief: voorjebuurt.nl
*Bron foto 2 & artikel: stedenintransitie.nl

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *