X

Laatste nieuws

Pompoensoep met een vleugje Azië

De pompoen!

Wie kent hem niet?!!! De kolossale oranje vrucht die je, als de herfst intreed, overal bij de boeren langs de kant van de weg te koop ziet liggen, en met Halloween bij verschillende voordeuren zijn plicht doet als verlichting !!!!

Het is een cultuurgewas die ongeveer 6000 jaar v. CHR. ontdekt werd in Zuid Amerika en behoort samen met de komkommer, courgette en kalebas tot dezelfde familie. Sinds de 16de eeuw wordt de pompoen ook in europa verbouwd. Er zijn natuurlijk tientallen soorten pompoenen en zodoende zijn niet alle pompoenen geschikte voor bepaalde bereidingen. Bij ons in Grahams kitchen werken we voornamelijk met de reuzen-, fles- en vijgenblad pompoen maar ook de Japanse Hokkaido pompoen zie je tegenwoordig in de Nederlandse keuken steeds vaker opduiken.

img_5503De reuze pompoen

Deze kan een omvang krijgen van wel 1 meter en een gewicht van 70 kg. In onze keuken gebruiken we deze pompoen voornamelijk voor crèmes we poffen hem op 220 in graden met wat takken rozemarijn en een beetje honing hierna draaien wij hem om en voegen wat roomboter toe hierdoor krijg je een heerlijk zoete crème die vol van smaak is. Ook kan je van de reuzenpompoen heerlijke soep maken in onze keuken werken wij graag met invloeden uit Azie en Japan, dit door de diversiteit van smaakmakers de lichte keuken en het ongelooflijke assortiment kruiden specerijen en condimenten. hierbij dus onze pompoensoep met een vleugje azie!!!!!

 

Pompoensoep

benodigheden:
1 pan / 1 staafmixer of blender / koksmes en snijplank / dunschiller
ingredienten: voor 4 personen
1 kg pompoenvlees
1 liter groenten bouillonimg_5510
1 liter kippen  bouillon
2 uien
1 bos lente ui
sereh 1 stuk
gember 60 gram
peper en zout
chili peper
shi take 6 stuks
creme fraiche 1 pot
olijfolie
peper/zout

bereiding:
neem 1 pompoen en schil met een dunschiller de schil, de schil in de nerven zijn met een dunschiller niet te verwijderen dus snij de pompoen na zo goed mogelijk geschild te hebben in 4 en snij nu de parten nog een keer doormidden nu kan je met een mes de overige schil verwijderen.
ontdoe de pompoen van de zaden en snij de parten overdwars in gelijkmatige repen.
snij de ui en kleine stukken, doe de olie in een hoge pan en fruit de uien en het pompoenvlees mooi aan dit mag gerust licht verkleuren. voeg hieraan 60 gram geraspte gember en een fijn gesneden chilipeper aan toe, snij de top en kont van de sereh ( citroengras) en voeg ook deze aan de pan toe.
blus dit af met de kippen en groenten bouillon en kook de soep een 20 minuten goed door.

img_5513 img_5514

zet de soep af en laat deze voordat je eventueel gaat blenderen terugkoelen tot ongeveer 60 graden dit om natuurlijk te voorkomen dat je jezelf bezeerd er is niks verraderlijker als gloeiend hete pompoenvlees en bouillon. Na het staven of blenderen verwarm de soep opnieuw, maak op smaak met peper, zout en olijfolie.

snij het wit van de lente ui heel fijn en snij dunne plakjes van de shi-take, dresseer de pompoen soep in een diep bord en garneer af met de fijn gesneden shi take, lente ui en een klodder crème-fraiche.

eet smakelijk !!!!!!!!!!!!

( serveertip !!!!! haal bij de bakker pompoenpit brood en snij mooie dunne plakken en wrijf deze in met olijfolie en peper en zout toast te plakken brood in de koekenpan mooi goudbruin, kook 8 mooie krabscharen te verkrijgen bij de betere vishandel of Albert Cuyp en kook deze 4 minuten in ruim kokend zout water maak schoon en vermeng de krab met wat mayonaise peper, zout en sap van halve limoen verdeel de krab over de toast en serveer bij je heerlijke soep!!!!!! )

krab en pompoen zijn heerlijke vrienden in onze keuken hebben we deze vrienden gecombineerd met de nek van het Iberico varken en duindoornbes, mochten jullie benieuwd zijn naar deze combinatie bij ons staat de deur van de kitchen altijd open 😉

img_5518

Vijgen blad Pompoen

deze pompoen is uitermate geschikt om jams en compote van te maken heerlijk op een vers toastje witbrood of te combineren met een heerlijke stukje kaas.
hij dankt zijn naam aan het blad dat erg doet denken aan het blad van de vijg in de keuken maken wij van deze pompoen heerlijke compote voor bij ons kaasplankje hierbij ons recept!!!!

3 kg pompoenvlees
2 kg geleisuiker
0,5 liter muscat wijn
takjes citroentijm

snijd het pompoenvlees in grove stukken zet het op het vuur met de wijn gelei suiker en de takjes citroentijm kook de massa goed door en als de pompoen goed gaar is zet de pan naast het vuur en laat het afkoelen.

als de compote goed is afgekoeld staaf de compote glad met een staafmixer of blender hem fijn in de blender de compote is heerlijk bij kaassoorten waaronder messeklever, keisrond, machedoux en macendre deze kazen zijn te verkrijgen bij de betere kaasboeren in ons land.

dit was de kickoff van grahams kitchen wij hopen jullie maandelijks te voorzien van leuke nieuwe recepten en informatie omtrend vergeten groenten kruiden en we kijken uit om jullie tuinliefhebbers te voorzien van al het lekkers onze tuinen ons te bieden hebben !!!!!!!!!!!!

met groentelijke groet

Graham Carlos Tim en Meta

Save

Save

Save

Save

Save

Tags:

2 Comments

  1. Tanja
    Posted on 30 november 2016 at 13:46

    Hi ,

    Ziet er uit als een gemakkelijk en smakelijk recept met een verassende twist, ik ga hem zeker maken.
    Zou ik voor de soep ook fles pompoen kunnen gebruiken? Ik heb er nog een paar liggen namelijk ‘;)

    Dank,

  2. Sanne
    Posted on 8 maart 2017 at 14:50

    Zo dat ziet er nog eens lekker uit. Ik ben ook wel echt fan van pompoensoep. Ik zag ook al een lekker recept voor de vergeten groente, lijkt me ook erg lekker. Ik vind het altijd wel leuk om weer nieuwe dingen te proberen. Ik heb al even gekeken bij mijn groenteboer: de verse verleiding (die bezorgen dus ook thuis. Ideaal met zoon druk leventje als dat van mij) en die hebben alle groente in het assortiment. Ik denk dat de pompoensoep dit weekend op het menu zal staan.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *