X

Laatste nieuws

Postelein soep met gepocheerd ei

Er zijn twee bekende soorten postelein; Winter postelein (-Claytonia) en zomer postelein (-Portulaca).

Winter postelein groeit het beste in grond met een hoog zout percentage.
In de natuur kom je hem daarom veel tegen in de duingebieden.
Van origine komt postelein uit India en het Midden-Oosten. In Iran eten ze de groente al meer dan 2000 jaar.
Bizar genoeg groeit het plantje nu ook steeds vaker in de grote steden langs de wegen.
Dit omdat er in de wintermaanden zoveel zout wordt gestrooid op de openbare weg.

Winter postelein kan zowel in het najaar als in de winter geoogst worden.
Om in het najaar te oogsten dient er eind juli in de volle grond gezaaid te worden, in rijtjes ongeveer 20cm van elkaar.
De kiemtijd is ruim 2 weken en de kieming komt op gang bij lagere temperaturen.
Voor winter gebruik vanaf de tweede heft van augustus in een bak of in de kas zaaien.
Het toevoegen van zout aan de grond zorgt voor een betere groei, dit kan gewoon met zeezout uit de keuken.

Zomer postelein heeft een dikker en helder groener blad.
De beste zaai tijd is in het voorjaar, begin mei tot juli en is te oogsten na ongeveer twee weken groei.
In tegenstelling tot de winter variant staat de zomer postelein graag in normale tuin of potgrond.

Het beste moment om postelein te oogsten is wanneer hij een paar centimeter boven de grond uit komt.
Na het oogsten groeit hij binnen twee weken weer terug naar zijn vorige lengte en is hij opnieuw te oogsten.
Wanneer je hem te lang laat door groeien komt hij in de bloei te staan en verliest hij zijn smaak.
Zowel de steeltjes als de bladeren zijn eetbaar.

TIP VAN LUC: Stamppot van postelein is een traditioneel winter gerecht. Postelein is echter ook heel goed in lichte lente/zomer gerechtjes te gebruiken, bijvoorbeeld als soep.

GERECHT LUC KUSTERS BOLENIUS

Postelein soep met gepocheerd ei 4pers.

Voor de soep

2 stuk ui
4 bos postelein
4 dl water
2 dl zonnebloem olie
1 scharrel ei
½ stuk citroensap
6 gram zout

Voor de soep

Snipper de uien en stoof ze volledig gaar in de olie met zout
Blus af met citroen sap en voeg het water toe
Breng aan de kook doe de gesneden postelein erbij en pureer met de staafmixer.

Voor het gepocheerd ei

Neem 10 dl water met 1 dl azijn en breng aan de kook.
Laat hierin een kakelvers ei glijden. ( handig om het ei eerst in
een koffie kopje te breken )
Houd het 5 min net niet aan de kook.
Neem het ei uit het water en spoel koud in water met ijs

Leg het ei in een soep kom en serveer de warme postelein soep

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *