X

Laatste nieuws

Project BIO 2.0

De afgelopen jaren is Intratuin Amsterdam uitgegroeid tot het tuincentrum met het grootste biologische planten assortiment van Europa. Het lukte Intratuin de verschillende biologische kwekers in Nederland te verenigen en hun biologische planten in de schappen te zetten. Door o.a. het succesvol implementeren van thema’s als ‘de insect vriendelijke tuin’, ‘de watervriendelijke tuin’, het verwijderen van chemische bestrijdingsmiddelen uit de schappen en het organiseren van een jaarlijkse ‘duurzaamheid dag’ probeert het bedrijf actief bij te dragen aan een gezondere stad.

In 2017 neemt het tuincentrum de volgende stap in de transitie van gangbaar naar BIO, met het opstarten van het ‘Project BIO 2.0’. 

Wat is ‘Project BIO 2.0’? 

Met ‘project BIO 2.0’ gaat Intratuin Amsterdam, als eerste tuincentrum in Nederland, de uitdaging aan om een natuurlijk ecosysteem binnen de winkel te creëren. In tuincentra staan grote hoeveelheden planten dicht op elkaar, de kans op  ‘lastige’ insecten plagen is daarom altijd aanwezig. De huidige methode van tuincentra om van deze ‘lastige’ insecten af te komen is het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, een verre van ideale methode aangezien hier niet alleen de ‘lastige’ maar ook de nuttige insecten mee beschadigd worden.

In project BIO 2.0 staat het volledig uitbannen van insecticiden voorop, deze methode staat en valt met de inzet van nuttige insecten. De praktijk leert dat die nuttige insecten het beste op een natuurlijke manier mee kunnen liften met de plant. Van de kwekerij naar het tuincentrum en van het tuincentrum naar de klant.

De beste manier, is de planten te kweken inclusief nuttige insecten en nuttige insecten uit de omgeving uit te nodigen om die ‘lastige’ bladluizen, tripsen en spintmijten op te komen eten. Uit de resultaten van een vergelijkbaar traject bij rozenkweker de Bierkreek in 2012 bleek dat met een serie relatief eenvoudige ingrepen in en rondom de kwekerij het mogelijk is om nuttige insecten uit te nodigen en hiermee plagen op een geheel natuurlijke manier in bedwang te houden.

Maar wat kan een tuincentrum doen? Vaak gelegen in stedelijke omgeving. Industrieterreinen. Hoe krijg je de zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen en al die andere nuttige insecten op de planten een winkel binnen?

Groendoen

Tuintjeinmijnhart

De komende maanden zal Intratuin Amsterdam in samenwerking met zijn biologische partners deze uitdaging aan gaan en zo de transitie van gangbaar naar BIO 2.0 inzetten binnen het bedrijf.

Wij bij Tuintjeinmijnhart zullen Intratuin hierin bijstaan door de resultaten, tegenslagen en ontwikkelingen op de voet te volgen en te presenteren in de vorm van blogs, foto’s en rapportages.

Tot snel!


LEES HIER VERDER OVER PROJECT BIO2.0


*Bron foto BIO 2.0: Samenwerkingsdocument Rozenkwekerij bierkreek & Intratuin Amsterdam.
*Bron foto handen in de aarde: Intratuin.nl

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *