X

Laatste nieuws

Tijm & Rozemarijn koekjes

Tijm en rozemarijn zijn mediterrane kruiden.
Vooral bekend door de Italiaanse keuken waar ze in talloze gerechten als smaakmaker worden gebruikt.
Beide kruiden zijn heel goed zelf op te kweken, echter moet je wel met een aantal basis zaken rekening houden:

Tijm (-Thymus vulgaris)

Er zijn vele soorten tijm bekend, enkele voorbeelden zijn citroen tijm, kruip tijm, sinaasappel tijm en bonte tijm.
Allemaal met een unieke smaak, geur en uiterlijk. Dus lekker afwisselen zou ik zeggen!
De meest gebruikte tijm in de keuken is de ‘gewone tijm’, ook wel keuken tijm genoemd.

Tijm is geen vaste plant maar een laagblijvende struik. Dit is onder andere te zien doordat de takjes langzaam ‘verhouten’.
Dit maakt hem direct iets lastiger om jong en fris te houden.
Het beste is om hem regelmatig af te knippen; zo blijft hij vol en laag, verhout hij minder en blijf je in de keuken genieten van de oogst.
Heb je te veel takjes om direct te verwerken in de keuken kan je ze ook drogen door ze ondersteboven in een droge kamer op te hangen, bijvoorbeeld waar de cv- aanstaat.

Tijm doet het het beste in zanderige, droge grond en vol in de zon.
Het is daarom af te raden om hem in gewone potgrond te plaatsten vanwege de te hoge concentratie voeding en  het vermogen v.d. grond om meer vocht vast te houden.
Hij is niet helemaal winterhard, dit betekend dat bij zware vorst hij afgedekt moet worden.
Als je de tijm in bloei laat staan en niet terugsnoeien zul je zien dat hij zich snel verspreid.
Over het algemeen wordt een struikje tussen de 20-40 cm hoog.

TIP VAN LUC: Mensen gebruiken meer dan alleen smaak bij het eten, de geur is minstens zo belangrijk.
Kruiden zoals tijm en rozemarijn zijn ideaal om je gerecht op een hoger niveau te brengen.

Rozemarijn (-Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is een groenblijvende struik met houtachtige takjes, net als bij de tijm moet je hem in de zomerperiode goed bij snoeien anders wordt hij te stevig en verliest hij zijn smaak.
Hij heeft donkergroene, aan de bovenkant glanzende naaldjes en hij bloeit met lichtblauwe bloempjes.

De standplaats en grondsoort van de rozemarijn zijn vergelijkbaar aan de tijm; voedingsarme grond, bijvoorbeeld tuinaarde,
vermengd met ongeveer 1/5 zand en een kleine hoeveelheid kalk is ideaal.
Het allerbelangrijkste bij beide kruiden is dat ze op een plek staan waar het water goed weg kan, te veel vocht is funest.

Rozemarijn is vaak te koop als plantje in je lokale tuincentrum, echter is ook prima te zaaien in het begin van de lente.
Als er nog kans op nachtvorst is, voor het raam of in de kas opkweken voor je hem buiten zet.

 


GERECHT LUC KUSTERS BOLENIUS

Tijm & Rozemarijn koekjes

225 gram bloem
90 gram suiker
170 gram boter (kamertemperatuur)
1 stuk scharrel ei
3 gram zout
10 gram tijm & rozemarijn ( fijn gesneden)
½ stuk citroenrasp & sap

Meng de boter, suiker, zout, tijm , rozemarijn en citroen rasp & sap
Roer hier het ei door heen.
Kneed de gezeefde bloem hier door heen.
Zet twee uur in de koelkast
Rol bolletjes en bak af op 160’C graden 16 minuten.

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *