X

Laatste nieuws

Tuin vol leven

We hebben sinds 3 jaar een eigen tuin, wat zo ongeveer net zo groot als het hele huis.
Toen we begonnen was er helemaal niks,  alleen tegels en een klein beetje gras met veel onkruid. Het gras hebben we helemaal omgespit.
Dit hebben we lekker laten liggen want het gras verteerd en zo bemest je je grond weer een beetje, de regenwormen doen de rest!

IMG_2137 IMG_0280

Vervolgens hebben we met border randen de inrichting gemaakt. Een nieuw grind paadje gelegd. Waarna het leuke werk pas echt gaat beginnen; het volzette, hoe voller hoe mooier! De voor en na foto’s zeggen genoeg denk ik! Als je eenmaal begint eindigt het nooit, er is altijd wel wat te doen. Maar het blijft ontzettend leuk. Zelfs na drie jaar ontdek je elke keer weer wat nieuws. Soms komt er iets omhoog waar je helemaal geen rekening mee hebt gehouden. Bijvoorbeeld als een plant zich naar een andere plek heeft uitgezaaid, zoals de lavendel die groeit echt mega snel!

Het is geen keurig net, strak aangeharkte tuin. Er staat van alles wat en lekker door elkaar. Dat betekend niet dat we er geen onderhoud aan hebben. Alleen al aan het grove werk ben je redelijk wat tijd kwijt. Maar dat is geen probleem want we zien het eigenlijk helemaal niet als werk, het is onze hobby.

De tuin is vooral ingericht voor de dieren, insecten en andere organisme. Vlinders bijen hommels en alles wat kruipt en vliegt. Al die kleurende en geurende planten die zo aantrekkelijk zijn voor mensen, zijn eigenlijk bedoeld om bestuivende insecten te lokken. We proberen de tuin daarom zo natuurlijk mogelijk te houden. Dit doen we door voornamelijk planten neer te zetten die een lokkende werking hebben op insecten. Er is een top 10 lokkende planten, die hebben we allemaal staan. Het is soms net een natuurlijk Schiphol, een hommel hier, een bij daar en als je niet op let vliegt er weer een kolibrie vlinder voorbij.

IMG_0219

We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en proberen met natuurlijke vijanden plagen in toom te houden. Dit lukt aardig, echter soms wordt er wel eens een plant opgegeten door de slakken of andere vreetzakken. Dat is toch ook echt natuur.

Mariska en Ronald
Almere

IMG_0212 IMG_0231 IMG_0203

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *