X

TUINTJE IN MIJN STAD

Tuinieren gaat terug tot in de verre oudheid. Naast dat verbouwen van gewassen als primaire bron van voedsel gebruikte onze verre voorouders groen als verfraaiing van hun leefomgeving. Bloemen en planten spelen van oudsher een belangrijke rol in ceremoniële gebeurtenissen over de gehele wereld. En in de meeste oude culturen wordt de liefde voor moeder aarde beschreven als het hoogste heiligdom.

Met de tijd is deze liefde en het belang van groen niet verdwenen, echter manifesteert het zich op een andere manier. Met de opkomst van de steden is de ruimte om te tuinieren sterk afgenomen, wat tot gevolg heeft dat de stedeling op een creatieve manier met de beschikbare ruimte om gaat.

De kleine balkonnetjes en dakterrassen worden vol gehangen met plantenbakken gevuld met  kleurende bloeiers. Vierkante meter tuintjes en zelfs verticale wanden worden ingezet om groente en kruiden te verbouwen. En zelfs de stoepen worden opgevrolijkt met geveltuintjes en potten gevuld met geurende lavendel. Maar ook binnen schitteren planten uit warme klimaten jaarrond in onze woonkamers.

Aan de randen van de stad schieten de tuincomplexen uit de grond en de waardering voor het ‘publiek groen’ zoals de stadsparken is onveranderd hoog.

Het doel van ‘tuintje in mijn stad’ is om al deze creatieve stedelingen die met gebrekkige ruimte hun leefomgeving vergroenen een plek te geven om hun verhaal te delen.

Veel plezier!

AANDACHT VOOR JOUW TUINTJE

Tuintje in mijn hart is op zoek naar jouw verhaal!!

Hoe tof is het als we samen kunnen werken om een verzameling te maken van al die prachtige stadstuintjes en groene ideeën die er in de stad leven.

Stuur daarom al je foto’s, verhalen en ideeën naar ons op en wij zullen er voor zorgen dat het de aandacht krijgt die het verdiend!

IMG_0452