X

Laatste nieuws

Zijn we terug in de steentijd?

Dat zou je haast denken als je ziet hoeveel stoeptegels er in Amsterdam liggen. De lente is in volle gang, maar Amsterdam blijft op veel plekken grijs. Onze inschatting is dat zeker 50 miljoen stoeptegels en klinkers de bodem van onze hoofdstad bedekken. Natuurlijk hebben deze tegels een duidelijk infrastructureel doel en willen we niet steeds modder aan onze schoenen als we over straat lopen. Toch geven deze grote grijze vlaktes een behoorlijk somber straatbeeld. Bovendien zorgen zij er voor dat het te warm is in onze stad en dat wij niet zijn opgewassen tegen de heftige regenbuien die de stad steeds vaker letterlijk overspoelen.

Kansen voor groen liggen op straat
Van groen word je vrolijk, groen is gezond en groen verbindt. Groen helpt met de opvang van al dat regenwater en zorgt voor de verkoeling die we nodig hebben. En de kansen voor een groener Amsterdam liggen gewoon op straat! De gemeente heeft ooit geconcludeerd dat er meer dan 300 locaties in de stad geschikt zijn om omgetoverd te worden tot postzegelpark. Dat is heel simpel, stoeptegels eruit en groen erin!

Amsterdam moet twee keer zo groen!
Het geluk is, onder elke tegel ligt een mogelijkheid om de stad te vergroenen. Laatst zag ik het project Living Pavement van Gewildgroei, een halve tegel met een plantje in het midden. Ook geveltuintjes komt de gemeente gewoon aanleggen als je daar om vraagt. Wil je een stap verder gaan en die versteende straathoek bij jou in de buurt nou echt eens aanpakken, dan is ons project Park om de Hoek iets voor jou! Dat is je eigen park bij jou om de hoek, dat je aanlegt samen met de mensen bij jou uit de buurt.

Wij willen Amsterdam twee keer zo groen maken. Dat kunnen we natuurlijk niet zomaar doen door nog een paar Vondelparken aan te leggen. We kunnen wel heel simpel vergroenen bij jou op de stoep, op verloren pleinen en op daken. Doe je met ons mee? Dan maken we samen Amsterdam groen en gezond!

Jaap de Jong
Directeur De Gezonde Stad


Voor meer informatie over park om de hoek zie de website van de gezonde stad

Tags:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *