X

Laatste nieuws

Winter klaar maken van je tuin

Het is weer vroeg donker en het kwik daalt! Het laatste waar je nu aan denkt is je terras/tuin of balkon. Toch is het juist nu verstandig om nog één maal je handschoenen aan te trekken voor de winter doorzet.

Verschillende dingen moeten gedaan worden om er voor te zorgen dat de tuin in het voorjaar weer goed tevoorschijn komt. Om het simpel te houden beginnen we voor in de tuin en werken we zo naar de achterzijde van de tuin of het terras.

Als eerst komen wij het terras en de paden tegen.
Op het terras is het verstandig om eerst al het onkruid weg te halen. Dit bij voorkeur door het onkruid met de hand weg te trekken zodat je ook de wortels uit de grond trekt. Daarna het terras reinigen met een groene aanslag reiniger die er voor zorgt dat het terrasweer netjes schoon de winter door komt. Ook houten vlonders kunt u het beste behandelen met een groene aanslag reiniger.

Vervolgens zijn de plantenbakken die we op het terras staan aan de beurt
Het is raadzaam om alle potten in te pakken ook al zijn de planten die er in staan winterhard. Dit inpakken gebeurd meestal met bubbelfolie maar kan ook met jutte of beschermingsvlies.

Bij planten die matige vorst kunnen hebben zoals de Olijf, Vijg, Druif en winterharde palmen is het verstandig om deze in te pakken met speciale winterbeschermingsdoeken. Deze zijn in diverse diktes te verkrijgen en beschermen deze planten tegen de vorst.

img_5439img_5443

Dan zijn er nog de planten die in het geheel niet winterhard zijn. Hieronder vallen o.a. de Oleander, Bougainville, Citrus en Mandeville. Deze planten moeten in het geheel vorst vrij worden weggezet. Het beste is een lichte maar koelere standplaats in huis. Bijvoorbeeld een zolder of slaapkamer

Deze plantenbakken krijgen vaak water via een automatisch watergeefsysteem. Verstandig is om dit systeem los te koppelen van het water en geheel leeg te laten lopen. Zodat dit niet stuk kan vriezen. Vergeet u niet om de wintergroene planten nog wel af en toe wat water te geven

Daarna komen we aan bij het grasveld. Gelukkig groeit bij lage temperaturen het gras niet meer en is de winterbeurt dus een van de laatste keren dat het gras gemaaid moet worden. Stel hiervoor de grasmaaier af op 4 cm. Zorg dat u ook het afgevallen blad van het gras haalt. Dit voorkomt namelijk verstikking. Eén tip zorg dat u niet over een bevroren grasveld loopt. Hierbij is namelijk kans op dat het gazon stuk gaat

Hierna zijn enkel nog de planten aan de beurt die in de volle grond staan.
Zo is er snoeiwerk te doen tijdens de winterbeurt. Onder ander de Rozen en sommige klimplanten kunnen nu gesnoeid worden. Let bij het snoeien van de rozen op dat je deze tot 2/3 terug gesnoeid en ervoor zorgt dat de struik open van structuur blijft. Voor de klimplanten kunnen de zomerbloeiers nu worden teruggesnoeid
Bij alle afstervende vaste planten in de tuin of potten raad ik u aan om niets te doen. De afstervende delen van deze planten zorgen voor voeding in de bodem. Tevens zorgt een laag van afstervende stengels en bladeren (humus) voor een goed winterdek en schuilplaats voor allerlei insecten en kleine zoogdieren.

Het is nu ook de tijd om de borders op te fleuren met diverse leuke voorjaarsbollen zoals tulpen Narcissen en krokussen. Vergeet ook niet de lege plekken die ontstaan door het wegvallen van de eenjarige op te vullen met leuke winterbloeiers zoals heide soorten, Gaulheria of Leucothoe.

Nu dan zijn we bijna achter in de tuin aangekomen en rest ons alleen nog maar de haagplanten voor de laatste keer te snoeien.

Zo is de tuin weer klaar voor de winter en kunt je in het voorjaar weer genieten van een prachtige tuin.

img_5442 img_5440 img_5441

Tags:

2 Comments

 1. Eric
  Posted on 14 november 2016 at 13:50

  Wat een goede informatie, bedankt!

  vraag: Is het verstandig om afgevallen bladeren in mn gazon te laten liggen?

  Ik heb namelijk wel is gehoord dat dit helpt om mijn planten tegen de vorst te beschermen.

  Vriendelijke groet,

  Eric

 2. Mirko
  Posted on 28 november 2016 at 10:43

  Hoi Eric,

  Het is zeker een goed idee om de bladeren in de tuin te laten liggen.
  Dit zorgt voor bescherming tegen de vorst en extra voeding in de grond voor het voorjaar.
  Pas wel op dat het pak bladeren niet te dik wordt, zodat je geen verstikking veroorzaakt.

  Bladeren op het gras of de vijver zou ik wel verwijderen, anders kan er geen licht meer bij.

  Groetjes,

  Mirko

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *